اخبار ایران و جهان

بیست و پنجمین جشنواره تجلیل از پژوهشگران، فناوران و نوآوران

تقدیر از این محققان توسط دکتر سیمایی

بیست و پنجمین جشنواره تجلیل از پژوهشگران، فناوران و نوآوران برگزیده کشور امروز در دانشگاه شهیدبهشتی برگزار شد.

بیست و پنجمین جشنواره تجلیل از پژوهشگران، فناوران و نوآوران برگزیده کشور امروز؛ یک‌شنبه ۲۵ آذرماه همزمان با روز پژوهش در سالن همایش ابوریحان دانشگاه شهید بهشتی با حضور دکتر حسین سیمایی صراف وزیر علوم، تحقیقات و فناوری؛ دکتر پیمان صالحی، معاون پژوهشی وزیر علوم؛ دکتر محمد نبی شهیکی، معاون فناوری وزیر علوم؛ دکتر سید محمود آقامیری رئیس دانشگاه شهید بهشتی و سید عباس موسوی رئیس دانشگاه شریف برگزار شد.
در این جلسه دکتر سیمایی سوال مهمی را مطرح می‌کند که کدام پژوهشگر بهتر می‌تواند به مسائل جامعه پاسخ دهد؟ آیا پژوهشگری که در یک حوزه تخصصی به اوج تخصص رسیده است، موفق‌تر خواهد بود یا پژوهشگری که دارای دید وسیع‌تری است؟
در علوم انسانی، پژوهشگرانی که دید وسیع‌تری دارند، علاوه بر تخصص، می‌توانند ارتباطات میان رشته‌های مختلف را درک کرده و راهکارهای جامع‌تری ارائه دهند. در مقابل، افرادی که در یک حوزه تخصصی بسیار عمیق شده‌اند، ممکن است دیدگاهی محدودتر داشته باشند. وقتی اطلاعات ما محدود باشد، پیش‌بینی‌هایمان نیز محدود خواهد بود. برای حل مشکلات پیچیده، نیازمند همکاری متخصصان مختلف هستیم. کسی که تنها به یک رشته مانند حقوق یا فلسفه مسلط باشد، نمی‌تواند به تنهایی پاسخگوی نیازهای جامعه باشد. باید به سمت توسعه دیدگاه‌های بین رشته‌ای حرکت کنیم. پژوهشگری که دید وسیع‌تری دارد، می‌تواند مشکلات را بهتر تحلیل و حل کند. نباید از حوزه‌های پیرامونی غافل شد و به دانشجویان باید آموزش داد که علاوه بر دانش تخصصی، مهارت‌های زندگی و تفکر انتقادی را نیز فرا بگیرند. هیچ مهندسی وجود ندارد که نیازی به دانش ادبیات نداشته باشد.

دکتر حسین سیمایی صراف وزیر علوم، تحقیقات و فناوری
دکتر حسین سیمایی صراف وزیر علوم، تحقیقات و فناوری

اهمیت علوم انسانی از زبان دکتر صالحی

در ابتدا جلسه نیز دکتر صالحی به شرح گزارشی از وقایع هفته پژوهش پرداختند. که ه روز ان به مناسبتی نامگذازی و پرداخته شده است و در آن به برگزاری همایش فارابی و روز درهای باز دانشگاه نیز اشاره کردند. در این هفته پژوهش، ۲۷ کارگروه تخصصی و ۱۰ پژوهشگر حوزه جامعه و صنعت حضور داشتند. استانداران کشور نیز از حوزه پژوهش و فناوری حمایت قوی به عمل آورده‌اند. همچنین در ادامه صالحی بر اهمیت بین‌المللی‌سازی علوم انسانی و اجتماعی تأکید کرد و از تلاش برای نمایه سازی مقالات در پایگاه‌های معتبر مانند اسکوپوس خبر داد. وی افزود: “با ۱۸۴ مقاله نمایه شده در اسکوپوس، گام مهمی در جهت ارتقای رتبه علمی کشور برداشته‌ایم. هدف ما رسیدن به رتبه ۱۴ در رتبه‌بندی‌های جهانی است و این مقالات به ما کمک شایانی خواهند کرد.” وی همچنین به ظرفیت بالای کشور در حوزه علوم انسانی اشاره کرد و گفت: “مقالات باستان‌شناسی ما که به صورت بین‌المللی منتشر می‌شوند، نشان از پتانسیل بالای ایران در این حوزه دارد. حدود یک میلیون مقاله ایرانی در پایگاه اسکوپوس نمایه شده است، اما جایگاه علوم انسانی در کشور ما هنوز مطلوب نیست. در حالی که در کشورهای غربی، علوم انسانی همواره جایگاه بالایی داشته است. خوشبختانه موتور علوم انسانی در کشور ما به تازگی روشن شده است.” صالحی در ادامه گفت: “علوم انسانی برخلاف علوم پایه، از جنس تاریخ، اعتقاد و فرهنگ است و نمی‌توان انتظار داشت که در همه جای دنیا به یک شکل درک شود. بنابراین، برای حفظ و ارتقای جایگاه خود در این حوزه، باید راهکارهای متناسب با ویژگی‌های خاص آن را اتخاذ کنیم.”

دکتر پیمان صالحی، معاون پژوهشی وزیر علوم
دکتر پیمان صالحی، معاون پژوهشی وزیر علوم

در نهایت

این محفل با تقدیر از فناوران و پژوهشگران توسط دکتر سیمایی، دکتر صالحی، دکتر شهیکی، دکتر آقامیری و دکتر موسوی به پایان رسید ولیکن هفته پژوهش همچنان ادامه خواهد یافت. و امید است با افزایش همایش‌های این‌چنینی دانشگاه‌ها از حالت سنتی آموزشی خارج شده و به سمت پژوهش، فناوری و کارآفرینی حرکت کنند و به مشکلات جامعه توجه کرده و با انجام پژوهش‌های کاربردی، به حل پیش‌دستانه آن‌ها کمک کنند.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا