طبیعت و محیط زیستمصاحبه ها
موضوعات داغ

فناوری تولید بایوچار؛ در مسیر خوزستان؟

درگفتگوی خبرنگار پایگاه علمی خبری دانه با مدیر عامل شرکت کشت و صنعت کارون از ادامه روند انتقال دستگاه تولید بایوچار بخوانید.

” فعالیت دستگاه پردازش حرارتی و تولید بایوچار از پسماند نیشکر تا نوروز 1405 برقرار می‌شود.”
مدیر عامل شرکت کشت و صنعت کارون در گفتگو با پایگاه علمی خبری دانه از ادامه روند جا‌به‌جایی دستگاه پردازش حرارتی طی یک تا دو ماه آینده می‌گوید.

به گزارش پایگاه علمی خبری دانه، پیش‌تر در 18 آبان‌ماه، تفاهم‌نامه همکاری میان شرکت کشت و صنعت کارون و شرکت دانش‌بنیان پردازش حرارتی ویرا، متشکل از استادان و دانشجویان دانشکده مهندسی عمران، آب و محیط زیست دانشگاه شهید بهشتی، منعقد شد. گفتنیست این تفاهم‌نامه با دعوت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری و در جمع خبرنگاران به امضا رسید.
براساس این تفاهم‌نامه دستگاه پردازش حرارتی، تولید این شرکت دانش‌بنیان، با هدف تولید ماده بایوچار از پسماند گیاه نیشکر در “مرکز نوآوری و توسعه” شرکت کشت و صنعت کارون مستقر می‌شود.
حال طی پیگیری‌های پایگاه علمی خبری دانه به رغم آماده بودن این دستگاه، هنوز انتقال آن از دانشگاه شهید بهشتی به خوزستان و استقرار در شرکت کشت و صنعت کارون انجام نشده است.
محمود شمیلی، مدیر عامل شرکت کشت و صنعت کارون در این باره به خبرنگار ما می‌گوید: برنامه داریم تا پیش از نوروز تولید بایوچار آغاز شود؛ یعنی ظرف حداکثر یک تا دو ماه آینده فرآیند انتقال، آماده سازی محل دپو و ذخیره‌سازی محصول نهایی انجام می‌شود. ما منتظر بازدید و تایید دوستان دانشگاه شهید بهشتی [استادان و دانشجویان شرکت دانش‌بنیان دستگاه پردازش حرارتی ویرا] از محل استقرار دستگاه، دپوی مواد اولیه و ذخیره‌سازی ماده هستیم.
مدیر عامل شرکت کشت و صنعت کارون در ادامه درباره روند آماده‌سازی “مرکز نوآوری و توسعه” در این شرکت می‌گوید: بنا داریم از ظرفیت‌هایمان در مجموعه به نحو احسن استفاده کنیم و ضریب بهره‌وری را افزایش بدهیم. از گیاه نیشکر می‌توان بیش از 145 محصول ساخت؛ نیاز بود دانش و ایده‌هایی به مجموعه تزریق کنیم و زیرساخت‌ها را فعال کنیم. در نهایت به این نتیجه رسیدیم که یک مرکز نوآوری و توسعه معادل با مراکز رشد ایجاد کنیم؛ در مراحل ابتدایی و مشغول امور مقدماتی مثل تهیه اساسنامه و قالب کلی هستیم اما در نهایت شرکت‌های دانش‌بنیان وارد می‌شوند که اقلا بتوان تعداد زیادی از 145 محصول درخت تولید محصولات نیشکر از صنایع جانبی‌ همین مجموعه تولید کرد. صنایع جانبی ما ملاس، باگاس و پسماند‌های نیشکر در مزارع است؛ مقدار هر سه بسیار زیاد است؛ از این 145 محصول نزدیک به صد مورد آن با یکی از این سه ماده تهیه می‌شود.
او ادامه می‌دهد: تاکنون ده ایده [برای عضویت در مرکز توسعه و نوآوری] از بچه‌های نخبه خود منطقه خوزستان به دست ما رسیده است که جالب است بدانید پنج مورد از ایده‌ها کاملا نوین است و جز آن 145 محصول یادشده نیست.

-: راجع‌به نحوه راه اندازی این مجموعه و شیوه انتخاب شرکت‌های دانش‌بنیان بیشتر توضیح بدهید.
+: برای راه‌اندازی این مرکز یک شورا تشکیل دادیم؛ این شورا از نخبگان دانشگاه‌های شهید بهشتی و صنعتی شریف و نمایندگان سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و البته موسسه تحقیقات سیاست علمی کشور تشکیل شده‌است. این شورا طرح‌های واصله را ارزیابی، پالایش، امکان‌سنجی و الویت‌بندی می‌کند.

-: به طور عملیاتی این مجموعه در چه مرحله‌ای قرار دارد؟
+: تاکنون تقریبا 15 شرکت دانش‌بنیان فعال در سطح ملی درخواست الحاق به این مجموعه را داشتند که باید گفت تمام آن‌ها برای تولید محصول از پسماند نیشکر نیست؛ برخی در حوزه صنعت شکر و قند متمرکزند. امید داریم بعد از دریافت مجوزهای لازم برای راه‌اندازی این مجموعه به پارک علم و فناوری صنایع قندی ایران برسیم؛ تا شعاع کاری را بیشتر کنیم و به دیگر مجموعه‌های نیشکری و چغندر قندی ایران هم خدمات ارائه کنیم.

محمود شمیلی – مدیر عامل شرکت کشت و صنعت کارون

-: در این بین مواردی هم هست که اکنون در اولویت باشد؟
+: مراحل آزمایشگاهی و امکان‌سنجی چهار محصول آغاز شده است و در دو مورد آن به نتیجه رسیدیم؛ دو محصول در مراحل آزمایشگاهی به مقدار خیلی کوچک تولید شده است؛ اولی سوکرالوز است؛ سوکرالوز شیرین‌کننده بدون کالری مشتق از شکر و 600 برابر شیرین‌تر از شکر است. نیاز کشور حدود دو میلیون تن است؛ با تولید آن می‌توان نه تنها از واردات شکر بی نیاز شد بلکه قادریم شکر را به خارج از کشور هم صادر کنیم؛ از مزایای سوکرالوز این است که در مقدار خیلی کم خاصیت شیرین کنندگی دارد؛ بنابراین هزینه نگهداری،حمل و مصرف آن برای تولید کننده و مصرف کننده بسیار به صرفه است و قطعا می‌تواند در هزینه تولید هر محصولی اثرگذار باشد. دومین محصول هم نوعی کود است که در خود عناصر میکرو و ماکرو دارد؛ این کود کاملا نوین و از فرآورده‌های جانبی نیشکر ساخته شده است.
در ادامه شمیلی در پاسخ به پرسش از چند و چون تفاهم‌نامه یادشده با بیان اینکه این تفاهم‌نامه پیش از طرح ایجاد مرکز نوآوری و توسعه مطرح شد، ادامه می‌دهد: براساس این تفاهم‌نامه بعد از مرحله آزمایشگاهی، در شرکت کشت و صنعت کارون فضای بیشتری در اختیار آنان [شرکت‌دانش‌بنیان پردازش حرارتی ویرا] قرار می‌گیرد تا وارد مرحله تولید صنعتی شویم. تا این مرحله کشش بازار مطالعه و مقدار تولید ماده بایوچار تعیین شده‌ است.

-: بنا به گفته‌های سازندگان دستگاه پردازش حرارتی، این دستگاه توان تولید روازنه بیش از چندین تن بایوچار را دارد اما در حال حاضر براساس سفارش شرکت کشت و صنعت کارون این دستگاه سالانه بین پنج تا ده هزار تن بایوچار تولید می‌کند…
+: بله؛ در مرحله اول اجرا اگر کشش بازار خوب بود تولید را افزایش می‌دهیم. الان مقدمات انتقال این دانش به کشت صنعت کارون را انجام می‌دهیم و تقریبا محل اجرا، دپوی پسماند و ذخیره ماده بایوچار را مشخص کردیم؛ فکر میکنم که انشالله تا قبل از پایان سال بتوانیم تولید داشته باشیم.
بنابر پیگیری‌های پایگاه علمی خبری دانه روند انتقال دستگاه پردازش حرارتی و تولید بایوچار از پسماند گیاه نیشکر به عهده شرکت کشت و صنعت کارون است؛ اما مدیرعامل این مجموعه تکمیل فرایند انتقال را در گرو بازدید و تایید سازندگان این دستگاه، استادان و دانشجویان شرکت دانش‌بنیان دستگاه پردازش حرارتی ویرا، از فضای راه‌اندازی می‌داند.

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا